24. juuli 2010

mahlane ploomikook


Mõnus hapukas ploomikook, milles pole rasvainet.
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
180 g toorjuustu
1 dl hapukoort
4 muna
2 dl suhkrut
umbes pool kilo poolitatud ploome
tuhksuhkrut
Sega jahu ja küpsetuspulber. Sega hapukoor ja toorjuust. Vahusta munakollased 1,5 dl suhkruga., sega hapukoore-juustuseguga. Munavalged vahusta eraldi kõvaks vahuks, vahustades lisa ülejäänud suhkur. Sega jahu toorjuustu-hapukooreseguga ja seejärel munavalgevahuga. Vala taigen lahtikäivasse küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ja lao peale poolitatud ploomid lõikepool üleval.(Mina lõikasin ploomid veeranditeks ja need vajusid põhja. Poolikud jäävad tõenäoliselt koogi pinnale)
Küpseta 175 kuumaga 45 minutit. Lase 5 minutit jahtuda ja puista üle tuhksuhkruga.
Söö soojalt või toatemperatuuril.
Retsept ühest vanast Kodukirjast.

mustsõstra-vaarikakook

Maitsev ja kohev kook, mille teevad mõnusalt vürtsikaks mustad sõstrad.
Põhi:
120 gvõid
3 dl jahu
1 muna
2 spl suhkrut
1 dl kookoshelbeid
0,5 tl küpsetuspulbrit
suts soola

Täidiseks:
400 g kohupiimapastat
1 dl hapukoort
4 muna
3 tl vanillsuhkrut
1,5 dl suhkrut
mustsõstraid, vaarikaid
demerara suhkrut

Taignaks sega toasoe või jahu ja muude kuivainetega, lisa muna, sega ühtlaseks taignaks.
Vajuta taigen vormi põhja ja külgedele.
Vahusta munavalged eraldi tugevaks vahuks.
Kohupiim, suhkrud, hapukoor ja munakollased sega kokku ja lisa vahustatud munavalged.
Vala pool segust põhjale, pane peale mustad sõstrad ja vaarikad, raputa peale demerara suhkrut, vala peale ülejäänud täitesegu. Küpseta kooki 200 kuumaga 45 minutit või kuni kook on kaunilt kuldne.
Kook tahab enne sööma asumist jahtuda.

13. juuli 2010

mahe makrasalat

Mõnus külm kuumailma toit. Lahja pealekauba.

Salatisse läheb:
1 kotike keedetud riisi
300 g Vici krabimaitselisi pulki
280 g purk maisi
200 g karp Alma kodujuustu
paar keskmist lühikest kurki
5 keedumuna
lahjat Provansaali majoneesi
rohelist sibulat
tilli
sidrunipipart
Hakin ja segan ja panen külma kõik selle kraami, et oleks kuumal suveõhtul üks külm amps.

maasikakook vahukoore ja kohupiimaga

Viimastest pooleldi päikesekuivatatud maasikatest tegin maasikakoogi.
Põhi:
100 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
2 dl täisteranisujahu
1 dl nisujahu

Täidis:
300 g maitsestamata kohupiimapastat
2 dl vahukoort
1,5 dl suhkrut
2 muna
poole laimi mahl
1,5 tl vanillsuhkrut

Taignaks vahusta toasoe või, lisa muna ja jahud. Taigen vajuta vormi põhja ja äärtele.
Peale lao kiht maasikaid.
Vahusta vahukoor suhkrutega, lisa kohupiimapasta ja lahtiklopitud munad. Sega sisse laimimahl.
Segu vala koogile ja küpseta tund ja 10 minutit 175 kuumaga.
Lahti lõika jahtunult, soojalt on kook seest väga mahlane.

6. juuli 2010

maasika-jogurtitort

Maasikamaiuste aeg on saabunud.
Tegin sellise kerge ja külma tordi.

Põhi:
1 pakk Selga shokolaadiküpsiseid
80 g sulatatud võid

Katteks:
1 kg Mumuu maasikajogurtit
2 dl vahukoort
0,5 kg maasikaid
1,5 dl magusat mahla
2,5 sl želatiini
2-3 sl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut

Küpsised pudista katki ja sega sulavõiga. Saadus suru lahtikäiva toidukilega vooderdatud vormi põhja.
Vahusta koor suhkrutega, lõigu sisse maasikad, sega jogurtiga, lisa eelnevalt sulatatud ja jahutatud želatiin pidevalt segades. Vala segu vormi, kaunista maasikaviiludega ja pane kook päris mitmeks tunniks külmkappi.
Parim tort 30 kraadise kuuma kõrvale ampsata.

hommikused iduleivad

Hommikul võtan omaküpsetatud leiva, määrin sellele Merevaiku krevettidega, lõigun peale tomativiilud, raputan sidrunipipart, rebin basiilikut ja katan mungoa idudega.
Saaremaa Kadaka juust küüslauguga on ka väga mõnus. Kui mul seda parasjagu käepärast on.
Selline hommikueine.

1. juuli 2010

kukeseenekasukas kana

Maitsev roog, mis sobib igaks elujuhtumiks. Kõrvale võib pakkuda toorsalatit ja ahjukartuleid.
Vaja läheb:
vajalik kogus kanafileesid(arvestasin ühe sööja kohta)
kahe filee kohta 1 muna
1 dl grahamjahu
sool
karri
mehhikopärane kanamaitseaine
kukeseened, 2dl kahe filee koha
1punane sibul
juustu, 2 dl kahe filee kohta
must pipar
toiduõli
tilli
Kõigepealt vasarda fileed õhemaks, maitsesta kanamaitseainega. Pane külma.
Prae kukeseened ja sibul, maitsesta soola, musta pipra ja karriga.
Munad klopi tilli ja veidikese soolaga lahti, kasta kanafileed jahusse ja siis munasse. Prae pannil õlis kuldseks.
Aseta fileed ahjuplaadile, kata kukeseentega, raputa peale riivitud just ja küpseta veerand tundi 200 kuumaga.

shokolaadipõhjaline mustikapirukas

Mullustest mustikatest küpsetasin shokolaadipõhjalise piruka, mille katteks kohupiim ja toorjuust.
Pirukapõhi:
150 g võid
1,5 dl fariinsuhkrut
3,5 dl jahu
poole sidruni koor
1 muna
2 spl kakaod

Kate:
400 g kohupiimapastat
1 karp Farmi toorjuustu
4 muna
1,5 dl suhkrut
1,5 tl vanillsuhkrut
mustikaid

Taignakraam sega kokku ja pane külma.
Vahusta munad suhkrutega, lisa kohupiim ja toorjuust.
Vajuta taigen vormi, kalla peale täidisesegu ja riputa sinna sisse rohkelt mustikaid.
Küpseta 190 kuumaga nii 40 minutit.
Koogi põhi on pärit Maru Eesti Naises ilmunud kööginurgast. Mõnus sokolaadi -ja sidrunimatseline põhi sobib minu meelest mustikate ja kohupiimakraamiga toredasti.

ja veel

Related Posts with Thumbnails