13. detsember 2009

piparkoogiaeg

Piparkoogitaigna teen juba paarkümmend aastat ise. Sel aastal tegin sellise taigna, millest tulevad parajalt krõbedad suussulavad piparkoogid.
Tainast tuleb teha korraga ikka palju, muidu pole mõtet tegema hakatagi, sest muist süüakse nagunii toorelt ära...:)
Taigen:
4 muna
4 dl siirupit
5 dl fariinsuhkrut
4 dl vahukoort
400 g võid
soola
3 pakki Meira piparkoogimaitseainet
4 tl soodat
22-24 dl nisujahu (mina asendasin 4 dl nisujahu grahamjahuga)

Mina keetsin ka siirupi ise, kuid poes müüakse tumedat piparkoogisiirupit ka. DanSukker.
Panen potti siirupi, vahukoore, või, soola ja piparkoogimaitseaine. Soojendan, kuni või sulab. Keema EI LASE!
Jahutan segu maha ja lisan eraldi vahustatud munavalged. Munakollased lisan lahtiklopitult segu hulka. Pidevalt segades lisan soodaga segatud jahu. Sõtkun, kuni saan ilusa sileda ja läikiva taigna. Algul tundub taigen liiga vedel, kuid pärast ööpaeva sahvris või külmkapis on ta küpsetamiseks paras.
Nüüd vormin piparkoogid ja panen 200 kuumaga 8-10 minutiks ahju küpsema.
Ja valmis nad ongi.
Glasuuriks vahustan munavalge ja segan sisse 100-150 g tuhksuhkrut või niipalju, et segu on parajalt nii paks, et tordipritsist lastud nire ei valguks laiali.
Sedasi.
Ilusat piparkoogilist jõuluaega!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on ikka hea, et läbi arvuti lõhnu ei tunne ! Usun, et nii mõnelgi peale minu on samuti vesi suus Su kokakunsti imetledes.
Ja arhailine tikand sel moel eksponeerituna on ju väga ilus ja soe ! Ilusat advendiaega !
Sant.

ja veel

Related Posts with Thumbnails